Professioneel interveniëren in samenwerkingsverbanden

  • Inhoud
  • Programma
  • Prijs
De Leergang

Netwerken zijn in opmars. In vrijwel alle sectoren verbinden mensen en organisaties zich in netwerken rondom gedeelde vraagstukken of thema’s. Er wordt steeds meer maatschappelijke waarde gecreëerd in netwerken. Deze samenwerkingsverbanden worden aangestuurd en gecoördineerd door procesbegeleiders, kwartiermakers, coördinatoren en regisseurs. Zij ervaren dagelijks de complexiteit van het werken in deze netwerken. Goed samenwerken is zo makkelijk nog niet en vraagt specifieke kennis en kunde.

Inzicht en bewust handelen

Dit verdiepende leerprogramma helpt jou als procesbegeleiders, kwartiermakers, coördinatoren en regisseurs van netwerken om succesvol en professioneel te interveniëren in deze netwerken. We bieden je inzicht in je eigen rol, onderzoeken samen jouw samenwerkingscontext en verrijken je handelingsrepertoire.

Archetypische dynamiek in samenwerkingsverbanden staat centraal tijdens deze Leergang. Wat zijn nu dé patronen in samenwerkingsverbanden? En hoe kan je daar vanuit jouw rol bewust aan werken? De Leergang is gericht op het professionaliseren van jouw vaardigheden. De focus ligt op het ambachtelijke aspect ervan en de fijngevoeligheid van jouw handelen binnen deze dynamiek.

We werken daarbij aan de volgende vragen: Wie ben ik? – Wat is de context waarin mijn opgave speelt?  – Wat is de samenwerkingsdynamiek die ik tegen kom? – Wat is mijn vraag daarbij? –  Welke interventie is passend? – Hoe doe ik dat succesvol?

De leerdoelen van de Leergang
  • archetypische patronen in samenwerkingsverbanden: deze herkennen en expliciet maken en de vinger kunnen leggen op de essentie van die patronen
  • condities creëren voor je eigen rol als procesbegeleider of regisseur: anderen deelgenoot maken van je observaties, het ‘probleem’ of ‘de samenwerking’ niet overnemen, vertrouwen kunnen wekken en jouw onafhankelijke procesrol ook gegund krijgen
  • reflectie op je eigen rol: je eigen ‘kleur’ vinden en waarderen, de kwetsbaarheden van je voorkeursstijl kennen, rolvastheid. En wat als je ‘in de problemen’ komt? Bijvoorbeeld onderdeel gaat uitmaken van het systeem of erin gezogen c.q. uitgespeeld wordt
  • condities creëren om te interveniëren: hoe kies ik een interventie, wat zijn de condities waaronder een interventie kansrijk is, wanneer kan ik beter wat anders doen, of zelfs niets doen? Hoe betrek ik anderen bij mijn interventie?
  • omgaan met groepsdynamiek, conflicten of dieperliggende verschillen van inzicht.
Doelgroep

De Leergang is bedoeld voor ervaren procesbegeleiders, kwartiermakers, coördinatoren en regisseurs van samenwerkingsverbanden en netwerken, over de grenzen van de eigen organisatie, afdeling of groep heen. We werken in een kleine leergroep van minimaal 6 tot maximaal 12 deelnemers. Indien er meer dan 12 aanmeldingen zijn, zullen wij een selectie maken op basis van passendheid qua profiel.

Certificaat

Iedere deelnemer krijgt na afloop een certificaat van deelname aan de Leergang.

Heb je een vraag?

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.30 uur op 020 207 2020. Je kunt ons natuurlijk ook een e-mail sturen naar info@commoneye.nl.